Project

Verduurzaming 60 basisscholen Drechtsteden

Het unieke van het Groene Scholen Collectief is dat zij daadwerkelijk een einde maken aan de verspilling van geld en energie. Iedere school heeft baat bij hun aanpak.

 • Jan de Keijzer
 • Voorzitter
 • Stichting Drechtse Stromen

Klantvraag

Eind 2015 is tussen het Rijk, het onderwijs en de gemeentesector de Green Deal Verduurzaming Scholen  gesloten. Deze Green Deal helpt scholen om energie te besparen en een gezonder binnenklimaat te realiseren.

De gemeenten in de Drechtsteden (Alblasserdam, Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht) gaven in dit kader het Groene Scholen Collectief en burgerinitiatief Drechtse Stromen de opdracht om de basisscholen te helpen met de uitvoering van energiebesparende maatregelen. Daarnaast werd aan alle scholen de gastles Energieke Scholen aangeboden door Duurzaamheidscentrum Weizigt.

Aanpak

Het Groene Scholen Collectief heeft bij 60 basisscholen een QuickScan Energiebesparing uitgevoerd en voor iedere locatie een Plan van Aanpak opgesteld. Iedere school heeft advies ontvangen op basis van  de erkende maatregelen. Bij een groot aantal van deze scholen zijn inmiddels passende energiebesparende maatregelen uitgevoerd.

Resultaat tot nu toe

 • Wanneer alle voorgestelde maatregelen worden uitgevoerd, kan iedere school minimaal 20% besparen op de jaarlijkse energierekening met een terugverdientijd van 2 jaar. De verwachte jaarlijkse verlaging van de CO2 uitstoot is gemiddeld 8.700 kg per school.
 • Alle 60 aangemelde scholen hebben van het Groene Scholen Collectief onafhankelijk advies op maat ontvangen over hoe zij kunnen besparen op energieverbruik en energiekosten.
 • Bij een groot aantal van deze scholen zijn inmiddels passende energiebesparende maatregelen uitgevoerd.
 • De gastles Energieke Scholen is zeer positief ontvangen.

MEDIA AANDACHT

  • Bekijk hier een mooi filmpje over het project!
  • Lees hier een interessant artikel  over het Drechtsteden project op de website Energie Educatie

>


Deel:Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Toegepaste expertisegebieden in dit project

Financiële mogelijkheden

Sluiten

De klant is op de hoogte van de relevante subsidies en fiscale mogelijkheden.

Comfort

Sluiten

De interventie van het Groene Collectief heeft geleid tot een gezonder binnenklimaat.

Energiekosten

Sluiten

Facturatie en bemetering zijn aangepast in het voordeel van de klant. Dit heeft geleid tot een (flinke) besparing van geld.

Energieverbruik

Sluiten

Het energieverbruik is verlaagd, met als resultaat zowel kostenbesparing als verlaging van de CO2-uitstoot.

Schil van het gebouw

Sluiten

Isolatie, dak, vloeren, muren en ramen zijn nauwkeurig bekeken. De klant heeft een helder en onafhankelijk advies ontvangen over mogelijke aanpassingen.

Installaties

Sluiten

Alle aanwezige elektrische- en gasinstallaties zijn onderzocht. De klant heeft een helder en onafhankelijk advies ontvangen over mogelijke aanpassingen om tot synergie tussen de installaties te komen.

Veiligheid en keuringen

Sluiten

Er is gekeken of de veiligheid en de keuringen aan alle voorschriften voldoen. De klant is hierover geadviseerd.

Duurzame energieopwekking

Sluiten

Mogelijkheden tot het zelf of gezamenlijk opwekken van duurzame energie zijn onderzocht. De klant is geadviseerd over de meest gunstige opties.

Energiestromen

Sluiten

De klant heeft inzicht in de energiestromen vóór en na interventie van het Groene Collectief.

Energiebeheer

Sluiten

De klant vormt samen met een onafhankelijke installatieverantwoordelijke het Energieteam, waarbij het Groene Collectief zorgt voor het succesvol uitvoeren en continu bewaken van het energiebeheer.